Fepp.info

Androgyne bijengeval ontdekt in Ecuador: half vrouwtje, half mannetje

Het Nationaal Instituut voor Biodiversiteit (inabio) van Ecuador kondigde maandag de ontdekking aan in het land van het eerste geval van een androgyne bij, met morfologische kenmerken van beide geslachten: half Vrouwelijk, half Mannelijk.

Onderzoekers van Inabio en het Instituto Nacional de Pesquisas da Amazonia (inpa, Brazilië) rapporteerden dit eerste geval van “ginandromorfisme” in de orchideeënbij (eulaema meriana), gevonden in een sector van de Provincie Los Ríos, in de tropische regio van Zuidoost Ecuador.

Het wetenschappelijke artikel over deze bevinding, ontwikkeld in het kader van een trilateraal samenwerkingsproject tussen Duitsland, Brazilië en Ecuador, werd gepubliceerd in het prestigieuze internationale tijdschrift Sociobiology, zei Inabio in een verklaring.

Het individu beschreven in die publicatie “presenteert, voor het grootste deel, mannelijke kenmerken aan zijn linkerkant en vrouwelijke kenmerken aan de rechterkant”.

Zo vertoont de rechterkant van het hoofd van het specimen “een grote, robuuste kaak, versierd met een rij tanden”, wat volgens de onderzoekers een kenmerk is dat normaal bij een vrouwtje wordt gevonden.

Echter, “de linkerhelft van het insect had de delicate kenmerken van een mannetje”, een omstandigheid die, na”een snelle blik van de rest van het lichaam van de bij onthulde veel van hetzelfde”.

Deze bij is in ” een ‘zij’ aan de rechterkant en een ‘hij’ aan de linkerkant,” zei de bron.

Onderzoekers Alex Pazmiño, van Inabio, en Marcio Oliveira, van INPA, merkte op dat ” dit mysterieuze insect is een uiterst zeldzame ginandromorf, een dier dat anatomisch half mannelijk en half Vrouwelijk, de eerste gevonden in de eulaema meriana soort, een type orchidee bij inheems in Midden-en Zuid-Amerika.”

De interseksuele kenmerken van deze androgyne individuen kunnen mogelijk worden toegeschreven aan afwijkingen in embryo ontwikkeling, dubbele bevruchting gebeurtenissen of genetische fouten, de onderzoekers verhoogd.

In het algemeen, ” verschillende hypothesen zijn naar voren gebracht in eerder onderzoek naar de oorsprong van dit fenomeen in insecten,” voegde Inabio toe, waarin wordt gespecificeerd dat de detectie van de androgyne individu mogelijk was “vanwege het duidelijke seksuele verschil tussen mannetjes en vrouwtjes van orchideebijen.”

“Mannetjes-voegt de studie-hebben gespecialiseerde morfologische structuren om geuren te verzamelen voor reproductieve doeleinden, terwijl vrouwtjes structuren hebben om stuifmeel te verzamelen en de nakomelingen te onderhouden.”

Inabio ‘ s rapport benadrukte het feit dat, ondanks de opmerkelijke morfologische verschillen tussen de geslachten van bijen en de anomalieën die het presenteert, De wetenschappelijke studie meer dan dertig jaar duurde sinds het specimen in een wetenschappelijke collectie van het instituut kwam.

Deze vertraging is volgens Inabio te wijten aan” opmerkelijke onwetendheid over de inheemse bijenfauna in Ecuador”, wat ook wijst op het belang van verder onderzoek naar”deze fantastische groep bestuivers”.

Het Nationaal Instituut voor biodiversiteit is een openbare instelling die streeft naar het genereren van kennis en de ontwikkeling van wetenschap, technologie en innovatie vereist door de Ecuadoraanse staat om het behoud van zijn natuurlijke erfgoed te waarborgen.

Geef een antwoord