Fepp.info

Boliviaanse filmmaker triomfeert in het buitenland met acht producties in zijn handen

Een Boliviaanse vrouw wist een plaats te veroveren in de concurrerende wereldfilmindustrie en heeft al acht cinematografische werken geproduceerd en twee op komst. Dit is Yashira Jordan, geboren in La Paz op 23 September 1985.

Zijn interesse in cinema was al op jonge leeftijd geboren. In 2003 ging hij naar” La Fábrica ” met de eerste generatie in Cochabamba, echter, na een paar maanden, Yashira begon te zoeken naar een plek waar het maken van films is meer dan een hobby.Ze reisde naar New York, Washington DC en Mexico tot ze zich uiteindelijk vestigde in Argentinië, vastbesloten om zich te wijden aan de film voor de rest van haar leven. In 2015 begon hij zijn studie audiovisuele communicatie aan de Nationale Universiteit van La Plata.

“Cinema is voor mij iets wat ik altijd heb gedaan, Ik herinner me niet precies het moment dat ik besloot om cinema te maken, in het begin was het meer een spel, Ik voelde me aangetrokken tot veel wat ik altijd leuk vond,” legt de jonge vrouw uit.

Momenteel is Yashira Jordán regisseur en filmproducent, medeoprichter van Arbol Cine Orgánico, onafhankelijke filmproducent onder de waarden van organic cinema, crowdfunding en transmedia.Yashira Jordán is filmregisseur, scenarioschrijver, producent en redacteur.

Ze is ook partner van de Celeste studio van 2D, 3D en “stop motion”animatie. Zijn werk werd geselecteerd op festivals als la Berlinale, Visions du Reel, Cinelatino Restres de Toulouse, Bafici, Guadalajara en Morelia.

Yashira geeft aan dat, hoewel er in Latijns-Amerika niet veel inzet op cinema, De Volharding in het gezicht van tegenspoed heeft vruchten afgeworpen.

Bioscopen en bioscopen

In 2014, Jordan en zijn team van 21 mensen trok de aandacht van veel verschillende media en publiek dankzij hun werk aan de documentaire-fictie organische film “Peach”.

Dit was de eerste Boliviaans-Argentijnse documentaire die de manier van cinema maken veranderde omdat de productievormen volledig alternatief waren, legt de filmmaker uit.

“Toen ik de scriptie moest doen, ontstond het Peach-project, nadat het veel groeide en ik het uit het academische kader haalde. Het was gek, we gingen door 12 verschillende steden in 21 dagen, “zegt hij”

De productie werd mogelijk gemaakt door publieke financiering, met behulp van crowdfunding strategieën, ook wel bekend als mass funding. Het trok verschillende publiek die besloten om Yashira ‘ s team en de productie te ondersteunen.

“Met Peach deden we een ronde van festivals. Ik denk dat dat is waar ik het meest geleerd over de markt, de industrie en alles wat de cinema omringt, de codes, hoe te beheren, is een zeer grote zaak,” zegt hij.

De filmmaker benadrukt ook dat ze voor de film afval en puin gerecycled om de fictieve sequenties en verschillende scenario ‘ s te bouwen.

Andere projecten

Na “Durazno”, yashira pauzeerde in de bioscoop en begon zich te wijden aan animatie met haar producer Celeste, opgericht in 2011 in Bolivia.

In 2015 startte hij zijn project “Dubicel”, een korte animatiefilm in “stop motion” die het verhaal vertelt van een kosmisch kind dat alleen in een galactische koepel woont en de muren wil openen die hem gevangen zetten om te zien wat er voorbij is en de sterren te ontdekken.

Deze korte film ging in première in 2017 en bevatte Kevin Johansen als verteller. Voor dit werk was er ook een recyclingcampagne, al het landschap werd gemaakt met afval.

“Dubicel” werd vertoond op verschillende festivals en won een prijs voor beste korte animatiefilm op de New York cinematography en twee awards voor beste soundtrack.

“Het werd een coproductie tussen Argentinië Mexico en Bolivia. De muziek is van een orkest van 50 muzikanten, het is gek, het is een van de dromen die uitkomen in mijn leven,” zegt de filmmaker.

De Boliviaan maakte ook een kinderfilm genaamd “Belisario” met de producenten Celeste Estudio Creativo, Cut To The Chase en Planetario De La Plata. Jordan was de uitvoerend producent.

Een ander van zijn prestaties is de “Latijns-Amerikaanse stop motion Workshop”, gehouden in twee edities in Bolivia en twee in Argentinië tussen 2016 en 2017. Het idee was om stakeholders de kans te geven om te communiceren met mensen die actief zijn in de industry.In daarnaast, een paar dagen geleden, op 12 September van dit jaar, Jordán première zijn eerste videoclip “kanaal Trocoix” en opmerkingen dat hij binnenkort een andere première met de kunstenaar Sean González.

Momenteel werkt de jonge filmmaker, die in La Plata Argentina woont, momenteel in cultureel management en draagt op verschillende manieren bij aan de kunstproductie. Het is dankzij deze werken dat hij tijd heeft om zich te wijden aan het schrijven van het script voor zijn volgende film genaamd “Diamond”. Hij wilde niet veel details geven over het stuk.

Jordán werkt ook als uitvoerend producent aan “Condenaditos”, een film geregisseerd door haar neef Matisse Gonzales (animator en de Boliviaanse illustrator achter de korte film”It was just a rock that looked like someone”). Deze film zal worden gewerkt met 2D animatie en”stop motion”.

Yashira geeft aan dat filmmakers op dit moment riskante mensen zijn, ze betalen ze niet altijd goed, ze krijgen niet altijd financiering en soms moeten ze offers brengen om mensen te kunnen bereiken met hun eigen en originele boodschap.

In Latijns-Amerika, waar weinig stimulansen zijn voor cinema, is de filmmaker van mening dat ze prestaties heeft geboekt dankzij haar doorzettingsvermogen in het gezicht van tegenspoed.

Om meer te weten over Yashira Jordan kunt u schrijven naar de e-mail [email protected] of bezoek hun Facebook-accounts: www.facebook.com/duraznofilm en Instagram: @ joroschita.

“Dat was een super magische ervaring voor mij, niet alleen in de productie, maar ook in de trainingsruimtes. Het is me gelukt om een grote ruimte voor deelnemers uit heel Latijns-Amerika te organiseren en te produceren met supergrote animatieexperts en professionals zoals Laika (Coraline animation studio, Kubo, Paranorman, enz.),” zegt hij.

Eb 2019 nam als uitvoerend producent deel aan” Anacronte”, een 3D-animatiefilm die deelnam aan meer dan 60 festivals en wereldwijd 130 prijzen heeft gewonnen, waaronder Los Angeles, Londen, New York en Venetië, en is geselecteerd in meer dan 300 festivals.

Onlangs won deze korte film het festival in het Filmhaus: Berlin Film + New Media Competition (2021). En het werd ook overgenomen door HBO Max en WarnerMedia OneFifty voor hun streaming platforms in de VS. Het ging in première op HBO Max op 15 September van dit jaar.

Lopende projecten

Onder de huidige projecten van de filmmaker is de korte film “El gallo y la espada” die in première ging op het San Antonio Cinefestival in juli van dit jaar, een originele Latijnse filmfestival gepresenteerd door het Guadalupe Cultural Arts Center.

Deze korte film is gemaakt zonder budget in het kader van de rigide quarantaine in een dorp in Bolivia, waarbij de Kami buurt en kinderen van het Quechua Volk betrokken zijn. Het is een fantasieproject over een jongen die zijn beste vriend verraadt door een haan te ontvoeren om een magisch zwaard te ontdekken.

Geef een antwoord