Fepp.info

Een oraal cholera-vaccin op basis van rijst is veilig bij mensen

Een oraal cholera vaccin gemaakt van genetisch gemodificeerde gemalen rijstkorrels is aangetoond veilig te zijn en geen significante bijwerkingen te veroorzaken, volgens een Fase 1 klinische studie vandaag gepubliceerd door de Lancet Microbe.

Ontwikkeld door Japanse wetenschappers, het MucoRice-CTB-vaccin, dat werd getest op dertig vrijwilligers, toonde een “goede immuunrespons” bij degenen die het ontwikkelden, hoewel Elf niet of was zeer laag, wat kan worden toegeschreven aan de samenstelling van de darmmicroflora.

Het onderzoek betrof zestig mensen, alle mannen, van wie er dertig een placebo kregen, en de rest, in groepen van tien, kregen vier doses van drie, zes of achttien milligram om de twee weken.

Tests die twee tot vier maanden na ontvangst van de laatste dosis werden uitgevoerd, toonden aan dat vrijwilligers die reageerden op het vaccin IgA – en IgG-antilichamen hadden-twee soorten eiwitten die het immuunsysteem produceert om infecties te bestrijden-specifiek voor choleratoxine B (CTB).

Vrijwilligers die reageerden op het vaccin hadden na acht tot zestien weken de hoogste bloedwaarden van antigeen-specifieke IgG en IgA.

Echter, Elf van hen vertoonden een lage of onmeetbare immuunrespons.

Het hoofd van het onderzoek, Hiroshi Kiyono, van de Universiteit van Tokio, gelooft dat ” misschien darmmicroflora de uitkomst van de immuunrespons beïnvloedt.”

Degenen die veel reageerden hadden ” een meer gediversifieerde microflora en in de groep van degenen die een beetje reageerden, was de diversiteit veel kleiner,” legde hij uit.

De onderzoekers waarschuwden dat de kleine omvang van de fase 1 studie betekent dat de relevantie en prevalentie van non-responders nog onduidelijk is en dat het totale verschil in microflora diversiteit subtiel was.

“Op dit moment,” zeiden ze, ” is het allemaal speculatie, maar misschien creëert een grotere diversiteit van de microflora een betere situatie voor een sterke immuunrespons tegen het orale vaccin.”

Kiyono was “zeer optimistisch” over de toekomst van het vaccin, vooral gezien de resultaten van de dosisverhoging. “Deelnemers reageerden op het vaccin in lage, gemiddelde en hoge doses, met de grootste immuunrespons bij de hoogste dosis.”

Het vaccin, dat stabiel is bij kamertemperatuur, groeit op genetisch gemodificeerde Japanse kortkorrelige rijstplanten die een niet-toxisch deel van CTB produceren, dat door het immuunsysteem kan worden herkend.

Planten genereren de CTB-subeenheid in hun zaden, de eetbare rijstkorrels, en slaan antigenen op in druppels genaamd eiwitlichamen met membranen gemaakt van vet.

“De eiwitlichamen van rijst – verklaarde de wetenschapper-gedragen zich als een natuurlijke capsule om het antigeen aan het immuunsysteem van de darm af te leveren”.

Geef een antwoord