Fepp.info

Onderzoek: vaccins werden ontworpen tegen de ziekte en niet zozeer “om het te voorkomen”

De huidige covid-19-vaccins zijn niet ontworpen om overdracht te voorkomen, hoewel ze er ook een effect op hebben, maar om ernstige ziekte en dood te voorkomen, doelen waarvoor ze effectief blijven.

Twee Spaanse immunologen, Carmen Álvarez, van de Internationale Universiteit van La Rioja (UNIR) en África González, van de Universiteit van Vigo, verduidelijken enkele twijfels die kunnen rijzen over de effectiviteit van vaccins tegen het coronavirus.

1.- Wat bedoelen we met de effectiviteit van vaccins?

Effectiviteit duidt op bescherming tegen dood en ernstige ziekte, maar voorkomt besmetting niet, ” vooral in de Delta-variant die zo besmettelijk is. We kunnen het vangen, maar asymptomatisch of veel milder”, legt González uit.

De vaccins zijn ontworpen-herinnert Álvarez-om ernstige ziekte en dood te voorkomen en, wanneer je het volledige regime hebt, zijn ze effectief in het percentage dat werd gezegd, dat afhankelijk is van elk vaccin (Pfizer, Moderna of Astrazeneca hoger dan 90% effectiviteit) omdat “niets is nooit honderd procent”.

2. – Dus, in sommige landen met hoge vaccinaties, bijvoorbeeld Israël, waarom nemen ziekenhuisopnames toe?

Er zijn verschillende factoren, “maar de belangrijkste is zeker de verschijning van de Delta-variant, veel meer besmettelijk, die ervoor heeft gezorgd dat mensen al gevaccineerd om opnieuw besmet te raken,” zegt González.

Er zijn ook mensen die niet zijn gevaccineerd of bij wie het niet volledig effectief was en bovendien, voegt hij eraan toe, is er na een tijd een afname van de bescherming, vooral bij ouderen.

Alvarez herinnert zich dat er geen honderd procent effectief vaccin is. “In het geval dat het 95 % is dat je 5% overlaat, die, als het virus nu meer overdraagbaar is door de Delta variant, meer mensen besmet maakt”, wat niet betekent dat als ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen ze op de IC belanden.

3.- In hoeverre verhinderen vaccins overdracht?

Naast de effectiviteit tegen ernstige ziekte en dood, een ander ding is of vaccins ook kunnen dienen om overdracht te voorkomen, maar omdat ze niet ontworpen voor dat, in eerste instantie was het niet bekend, zegt Alvarez.

Met de eerste varianten van het virus, Alpha en Beta, ze “werkte heel goed” om overdracht te voorkomen, maar met de Delta “het lijkt erop dat het niet zo goed werkt”. Dat is geen effectiviteit, maar transmissiepercentage “en dat is wat kan falen.”

Wat is veranderd met Delta is het aantal mensen dat moet worden gevaccineerd om “een zeer goede groepsimmuniteit te bereiken”, dat is niet langer 70 %, “nu moeten we 90% van de gevaccineerde populatie bereiken, met deze variant zo overdraagbaar”.

4. Is het normaal om na verloop van tijd antilichamen tegen het virus te verliezen?

Als we het hebben over de bescherming van een vaccin, bedoelen we het hele immuunsysteem, met zijn cellulaire componenten en antilichamen. Sommige studies-benadrukt González-richten zich alleen op antilichamen, “wanneer alles tegelijk moet worden geanalyseerd”.

Antilichamen nemen normaal af na verloop van tijd; het virus is verdwenen en is daarom niet nodig. “Het belangrijkste is dat geheugencellen blijven, die snel en effectief kunnen worden geactiveerd de volgende keer dat ze het virus zien, en een hele batterij van cellen en antilichamen zal opnieuw worden gegenereerd.”

Dit immuungeheugen-het geeft aan-is defect bij sommige mensen, vooral oudere, en maakt hen vatbaarder voor ziekte en herinfectie.

5.- Is een derde boosterdosis op dit moment gerechtvaardigd voor de hele bevolking?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgeroepen tot een moratorium tot oktober om voldoende doses toe te staan voor ontwikkelingslanden, “maar sommigen hebben het al gemist”, benadrukt González en is van mening dat “het logisch is om een badmeester te geven aan iedereen en niet twee badmeesters aan een paar”.

Alvarez wijst erop dat een derde algemene dosis wetenschappelijk niet gerechtvaardigd is. Wat we moeten bereiken is dat landen met een vaccinatiepercentage van twee of drie procent minstens 20 procent bereiken, hoewel hij eraan toevoegt dat deze souvenirpunctie nodig kan zijn voor immuungecompromitteerde patiënten.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) analyseert de gegevens, “maar het lijkt” -zegt González – dat een derde dosis niet nodig zou zijn wereldwijd, “maar misschien toegelaten voor immunodeficiënte, of mensen immunogecompromitteerd door drugs, na ontvangst van een transplantatie, of oudere mensen”.

6.- Is er een mogelijkheid dat we moeten blijven vaccineren tegen covid-19 om de zoveel tijd?

Voorlopig weten we dit niet, zegt Gonzalez. De Delta-variant is gekomen om in gevaar te brengen wat tot nu toe was bereikt en “het is waarschijnlijk dat er nieuwe kunnen komen, die niet een derde dosis nodig hebben, maar een nieuw vaccin”.

Aan de andere kant, zodra het grootste deel van de bevolking is gevaccineerd, kan hun immuunsysteem leren en verbeteren tegen mogelijke nieuwe varianten die aankomen, zegt González en concludeert dat “als we geen vaccins hadden gehad, met de Delta-variant zouden we een instorting van het gezondheidssysteem en veel meer doden hebben gehad”.

Geef een antwoord