Fepp.info

Onderzoekers ontdekken nieuwe vorm van seksueel kannibalisme bij zwarte weduwen

De Uruguayaanse onderzoeker Luciana Baruffaldi, van de Universiteit van Toronto Scarborough (Canada), ontdekte dat een soort zwarte weduwe spin afkomstig uit Zuid-Amerika een nieuwe vorm van seksueel kannibalisme beoefent, waarbij het vrouwtje het mannetje verslindt tijdens de copulatie zonder de klaarblijkelijke medeplichtigheid van het mannetje.

Het onderzoek van Baruffaldi, samen met Professor Maydianne Andrade, werd uitgevoerd in het Clemente Estable Biological Research Institute van Uruguay en wijst erop dat in het geval van Latrodectus mirabilis, het vrouwtje het mannetje eet zonder te offeren om te worden geconsumeerd tijdens de paring.

Tot nu toe, in andere soorten van Latrodectus, waar seksueel kannibalisme was waargenomen tijdens de paring, was het de man die aanbood door het vrouwtje te worden gegeten tijdens de paring.

Maar zoals hij wees op Efe Baruffaldi, in het geval van L. mirabilis, algemeen genoemd vlasspin of rastrojera en bewoont Uruguay, Zuid-Brazilië en Argentinië, het gedrag verschilt van Wat is waargenomen tot nu toe.

Eerder hadden andere onderzoekers erop gewezen dat tijdens de copulatie, bij zwarte weduwensoorten zoals L. hasselti en L. geometricus, de mannetjes een salto uitvoeren om hun buik in het orale apparaat van het vrouwtje te plaatsen.

“In sommige gevallen eet het vrouwtje het, maar in andere niet. Als hij het niet eet, keert hij terug naar zijn positie en eindigt de paring, ” zei Baruffaldi.

“In deze soort, wat we zagen is dat tijdens het paren is het vrouwtje dat begint te ‘knabbelen’ de benen van het mannetje, een gedrag niet eerder waargenomen, dan wikkelt het in zijn zijde om het te immobiliseren en posities om het te consumeren, ” Baruffaldi uitgelegd.

En terwijl dit allemaal gebeurt, paren de twee spinnen nog steeds.

“Wanneer het vrouwtje begint te ‘knabbelen’ aan de benen, gaat het mannetje nog steeds door met geslachtsgemeenschap. Dit gedrag van de vrouw kan de kans van de man om meer sperma, of andere stoffen over te dragen verhogen, omdat het geslachtsgemeenschap kan verlengen, ” de onderzoeker voortgezet.

Baruffaldi voegde daaraan toe dat een andere mogelijke verklaring voor deze vorm van seksueel kannibalisme is dat ” bij deze soorten de mannetjes zeer klein zijn. Bij andere soorten van hetzelfde geslacht is aangetoond dat het vinden van een ander vrouwtje erg moeilijk is. De meesten van hen sterven in die zoektocht zodat deze mannetjes alles konden investeren in de copulatie die ze vinden.”

Baruffaldi zei dat hoewel het verschil minimaal lijkt tussen seksueel kannibalisme waarbij het mannetje wordt aangeboden aan het vrouwtje tijdens de geslachtsgemeenschap, ” evolutionair kan het zeer verschillende implicaties hebben omdat het een voorloper gedrag kan zijn van wat wordt waargenomen bij andere soorten.”

De onderzoeker voerde het eerste experiment uit in Uruguay na het verzamelen van specimens van L. mirabilis in het land. Vervolgens reproduceerde ze het experiment in het laboratorium van Professor Andrade aan de Universiteit van Toronto Scarborough, waar ze associate professor is, en ontdekte dat het gedrag werd herhaald.

Maar de wetenschapper vond dat de frequentie van gevallen waarin het vrouwtje het mannetje verslond in Canada lager was dan in Uruguay.

Bij experimenten in Zuid-Amerika lag het percentage kannibalisme tussen 70% en 85 %, maar in Canada lag het percentage beduidend lager, ongeveer 30 %.

Baruffaldi gaf aan dat het verschil het gevolg kan zijn van de” geschiedenis ” van de specimens.

Een van de mogelijke verklaringen in de verschillende frequenties van kannibalisme is dat de spinnen bestudeerd in Uruguay kwamen uit een natuurlijke omgeving, waar er meer gebrek aan voedsel, terwijl degenen die naar Toronto waren geboren in gevangenschap waar er nooit gebrek aan voedsel was.

Maar Baruffaldi en Andrade zijn van mening dat de kenmerken van de L. mirabilis maken deze soort van zwarte weduwe kan een model zijn voor de studie van “seksueel kannibalisme, conflict en vrouwelijke controle over voortplanting”.

Geef een antwoord