Fepp.info

Tot 70 % van de patiënten met hematologische kanker is asymptomatisch

Tot 70% van de patiënten die lijden aan een bepaalde vorm van kanker in het bloed zijn asymptomatisch, wat hun diagnose compliceert, specialisten overeengekomen deze donderdag.

“Het probleem met dit type kanker is dat ze geen symptomen veroorzaken, die tussen 70 en 80% van de gevallen voorkomen, en daarom komen patiënten in een laat stadium,” zei hematoloog Elena Juventina Tuna Aguilar op een persconferentie.

In het kader van awareness month on blood kankers, de hematoloog legde uit dat alleen in Mexico is er een incidentie van iets minder dan 14.000 gevallen van hematologische kanker, en chronische lymfatische leukemie (CLL) is het meest voorkomende type.

“Het is de meest voorkomende vorm van leukemie in het Westen. In Latijns-Amerika is het vaker in Zuid-Amerika, in landen als Argentinië, Chili en Uruguay,” zei hij.

CLL, de deskundige zei, is twee keer zo vaak bij mannen dan bij vrouwen en de gemiddelde leeftijd van de diagnose is 70 jaar, wordt zelden ontdekt voor de leeftijd van 40.

Bovendien is het één van de gemeenschappelijkste types van leukemie in volwassenen en vertegenwoordigt 30% van leukemias, terwijl de gemiddelde overleving van deze bloedkanker tussen 10 en 12 jaar varieert.

Jaarlijks, zei hij, worden er 4 nieuwe gevallen gedetecteerd per 100.000 inwoners, naast het feit dat negen van de 10 mensen die er last van hebben meer dan 50 jaar oud zijn.

De risicofactoren voor het ontwikkelen van het omvatten leeftijd, een familiegeschiedenis van de ziekte, blootstelling aan chemische producten, en ras.

Hoewel de meeste patiënten asymptomatisch zijn, kan naar schatting 30% symptomen hebben zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, koorts, koude rillingen, nachtelijk zweten, buikklachten, kortademigheid en terugkerende infecties.

BELANG VAN BEHANDELING

Hoewel specialisten detail dat het belangrijkste is tijdige detectie, het hebben van innovatieve behandelingen kan een verschil maken in de prognose van het leven van patiënten.

Hematoloog Gilberto Barranco legde uit dat deze ziekte kan worden behandeld met chemotherapie, radiotherapie of beenmergtransplantatie.

Er zijn momenteel echter combinatietherapieën die de ziekte kunnen helpen de progressie ervan te vertragen en het risico op overlijden met maximaal 67% te verminderen.

Deze therapeutische innovatie verhoogt echter vaak de kosten en maakt het moeilijk toegang te krijgen tot een behandeling.

Deze behandelingen kunnen tussen de 100.000 en 150.000 pesos kosten (5.000 en 7.507 Dollar) en een patiënt heeft minstens zes cycli van therapie nodig, waardoor het moeilijk is om toegang te krijgen tot deze optie.

Daarom benadrukten de deskundigen het belang van preventie en jaarlijkse controles om elke anomalie op te sporen, vooral als u een familiegeschiedenis hebt en ouder bent dan 50 jaar, en een goede levensstijl leidt.

Geef een antwoord